View Viisaampi Marketing portfolio in Pinterest.

 

Internet Explorer 6–8 ei tue kaikkia sivuston ominaisuuksia. Selainpäivitys myös tietoturvasyistä suositeltava!

 

Ajankohtaista

Viisaampi blogi, uutiset, tiedotteet

Rasismista

25.3.2016 – , Viisaampi blogi, ei kommentteja

Kirjoitan mielelläni Suomen Sisusta, Rajat kiinni -ryhmästä, Soldiers of Odinista, SVL:stä, FDL:stä ja vastaanotto­keskusten sabotoijista. Nimenomaan rasismin vastaisella viikolla en kuitenkaan aio käsitellä heitä.


rasismi

Syy ei ole se, etteikö näiden ryhmien edustajien valtaenemmistö olisi rasisteja – kyllä ovat. Syy ei myöskään ole se, että rasisti-sanaa voi pitää loukkaavana; myymälävaraskin saattaa loukkaantua myymälävarkaaksi kutsumisesta, mutta se ei muuta tosiasiaa muuksi.

Syy on se, että sana rasisti kattaa aivan liian suuren ihmisjoukon vain näistä ihmisistä käytettäväksi. Niin tärkeää kuin näiden ryhmien kehittymisen tarkkailu onkin, ulkoistamalla rasismin vain heidän ominaisuudekseen – ja määritelmäkseen – imartelemme itseämme ja kiellämme rasismin kaikenläpäisevän läsnäolon yhteiskuntamme rakenteissa.

Kaikkein ilmeisimmän, avoimen etnisyyteen perustuvan ihmisvihan lisäksi rasismiin kuuluu valtavan paljon muutakin, ja paljon siitä koskettaa meitä tavallisia suvaitsevaisia suomalaisia niin läheltä, että siitä puhuminen onkin jo huomattavasti hankalampaa.

Helppo ja vaikea rasismi

Mitä sitten käytännössä tarkoitan tällä kaikenläpäisevällä rasismilla? No, vaikkapa sitä että ahtaalle ajetuista alkuperäiskansoista kysyttäessä ensimmäisenä mieleen juolahtaa Amerikan alkuperäisväestö, vaikka meillä on oma pitkä ja edelleen jatkuva perinteemme saamelaisten syrjimisessä esimerkiksi saamen kielen käyttämisen paheksumisen ja jopa kieltämisen, perinteiden vähättelyn ja ivaamisen sekä itsemääräämisoikeuden maton alle lakaisemisen muodossa.

Hyväksymme esimerkiksi ostopäätöstä tehdessämme sen, että nykymuotoisen globaalin talousjärjestelmän mahdollistama edullinen viihde-elektroniikka ja vaatetus tukee lähes aina jossain vaiheessa tuotantoprosessiaan orjuutta tai orjuuden kaltaisia olosuhteita.

Saatamme paheksua sitä, vaihtaa yksittäisen väärinkäytösuutisen kuullessamme tuotemerkkiä johonkin toiseen, jonka ympärillä ei juuri tuolla hetkellä kohista, tai yksinkertaisesti kieltäytyä omaksumasta saatavilla olevaa tietoa aiheesta, mutta loppujen lopuksi kuitenkin arvioimme tuotteen omistamisen tärkeimmäksi arvoksi ja ostamme tuotteen.

Jos vaikkapa hyödyntämämme lapsityöntekijä asuisi naapurissamme, puhuisi kieltämme ja muistuttaisi ulkoisesti enemmän meitä, moikkaisimmeko häntä ulko-ovella vaivoitta hänen ompelemansa vaatekappale kassissamme?

Hyväksymme maailmaan sisäänkirjoitettuna ominaisuutena sen, että meille ylipäätään jaetaan globaalista kakusta leijonanosa, kun toiset saavat kehdosta hautaan ja sukupolvesta toiseen elää rippeistä – ja sen, että tämä jakolinja korreloi vastaanpanemattomasti sen kanssa, kuulutko kolonisaation hyötyjien vai uhrien jälkeläisiin.

Kyllä, meidän täytyy tehdä jatkossakin paljon töitä sen ilmeisimmän, karkeimman rasistisen käytöksen kitkemiseksi. Mutta jotta pääsisimme ottamaan oikeasti merkittäviä edistysaskeleita rasismin vastaisessa kamppailussa, täytyy meidän alkaa puuttumaan myös niihin rasismin olomuotoihin, jotka näyttäytyvät meille vähemmän häiritsevinä – tai jopa hyödyllisinä.

 

Ota kantaa

Kiitos!